Ungdomsrådets stadgar
Läs ungdomsrådets stadgar
FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID
Kf § 153/15 2015-10-05 Ks 27 1
REGLEMENTE FÖR HÄRJEDALENS UNGDOMSRÅD
SYFTE
Kommunen vill skapa ett hållbart demokratiarbete för unga och utbilda unga i demokratiarbete samt visa att ungdomars röst är värdefull för kommunens utveckling.
Härjedalens ungdomsråd är ett organ för dialog, samråd och ömsesidig information mellan kommunens ungdomar och kommunens styrelse och nämnder. Ungdomsrådet är inte beslutande utan ett remissorgan och referensorgan med överläggningsrätt och med uppgift att vara rådgivande i frågor som särskilt rör unga.
UPPGIFTER
Ungdomsrådet är ett rådgivande och förslagsställande organ med uppgift att ta tillvara ungdomars intressen, synpunkter och idéer samt vara ett forum för att ungdomar ska kunna påverka kommunala beslut och ta egna initiativ.
Ungdomsrådet ska ges möjligheten att svara på remisser eller på annat sätt ges möjlighet att lämna synpunkter på kommunstyrelsens och nämndernas förslag och ärenden i ett tidigt skede av beredningsprocessen i frågor som särskilt berör unga i kommunen.
Kommunstyrelsen och respektive nämnd ansvarar för att ungdomsrådet får fortlöpande information om planer och förändringar i övrigt som berör ungdomar i kommunen.
Ungdomsrådet ska ges möjlighet att medverka på ungdomsdemokratidagen.
RÅDETS SAMMANSÄTTNING OCH ARBETSFORMER
Ungdomsrådet är organisatoriskt knutet till kommunstyrelsen. Vid val av ledamöter och ersättare i ungdomsrådet ska det eftersträvas en jämn fördelning, både vad gäller ålder och kön samt att få representanter från hela kommunen. Ledamöter och ersättare väljs för ett år i taget.
Två representanter från kommunstyrelsen ska utses, förslagsvis en från majoriteten och en från oppositionen.
Till ordförande och vice ordförande väljer ungdomarna en ungdom vid första mötet på hösten.
Ungdomsrådet ska bestå av 11 ledamöter och 11 ersättare i åldrarna 13-25 år.
Sid
2
Härjedalens kommun representeras av en sekreterare som är tillika en tjänsteman som arbetar med ungdomsfrågor. (Vid sekreterarens frånvaro utser rådet inom sig en tillfällig ersättare.)
Elevråden på Härjedalens gymnasium (2 ordinarie + 2 ersättare), grundskolorna i kommunen, Sveg, Hede, Funäsdalen, väljer varsin ordinarie ledamot och varsin ersättare, likaså gör fritidsgårdarnas gårdsråd i Sveg, Ytterhogdal, Lillhärdal, Hede, Funäsdalen. Två arbetande ungdomar under 25 år väljs också, en ordinarie ledamot och en ersättare.
Om en ledamot eller ersättare i ungdomsrådet slutar under verksamhetsåret ska det snarast utses ersättare för återstående delen av verksamhetsåret. Om en ledamot slutar, erbjuds den lediga posten i första hand till hans/hennes personliga ersättare. Om det är en ledamot som är utsedd av något av elevråden som slutar, meddelas detta snarast till den aktuella skolan, där elevrådet skyndsamt väljer en ny ledamot, likaså gäller för fritidsgårdarna.
Ungdomsrådet sammanträder minst fyra gånger per år. Ordförande och sekreteraren utser lämpliga datum efter kommunstyrelsens sammanträdesdagar.
Ungdomsrådet kan bjuda in förtroendevalda, tjänstemän inom kommun, föreningar, organisationer eller andra utomstående till möten om behov finns.
Ungdomsrådet får inom sig utse arbetsgrupp/er i enskilda ärenden om så behövs. Arbetsgruppen har ingen beslutanderätt utan ska rapportera arbete och eventuella förslag till rådet vid nästkommande rådsmöte.
Ungdomsrådet ska sträva efter att ha video- eller digitala möten för att minimera frånvaron i skolan.
SAMMANTRÄDESDELGIVNING
Ärenden som önskas bli behandlade i rådet ska i god tid före ordinarie sammanträde anmälas till sekreteraren. Rådet nås via hur@herjedalen.se
Ordföranden och sekreteraren upprättar kallelse, vilken tillsammans med dagordning samt eventuella handlingar ska delges ledamöter och ersättare senast 7 dagar före sammanträdet.
PROTOKOLL
Vid ungdomsrådets sammanträden ska protokoll föras och justeras av ordföranden och en av rådet utsedd ledamot senast en vecka efter att sammanträdet ägt rum.
Fullständiga protokoll ska efter justering delges rådets ledamöter och ersättare samt kommunstyrelsen. Övriga berörda nämnder delges utdrag ur protokoll under den paragraf som angår nämnden. Protokollet ska kungöras på kommunens webb. Ledamöterna ska delge/rapportera sina elevråd/fritidsgårdsråd det senaste protokollet.
Originalprotokoll och rådets handlingar ska överlämnas till kommunstyrelsen för arkivering.
Sid
3
ERSÄTTNING
Rådets ledamöter erhåller ersättning enligt av kommunfullmäktiges fastlagda regler för ersättning till förtroendevalda. Ersättning utbetalas endast vid max fem ordinarie planlagda möten.
Skolelev vid kommunens grund- eller gymnasieskola som är ledamot eller tjänstgörande ersättare i rådet ska inte registreras som frånvarande, när de deltar i ungdomsrådets ordinarie sammanträden.